Litinové nádobí

Základ tvoří vysoce kvalitní švédská železná ruda, která se v rukou mistrů mění nejprve v litinu a později v nádobí, které bude sloužit nejen vám, ale ještě vašim dětem a možná i vnoučatům.

V naší nabídce naleznete pánve, hrnce, hmoždíře, zapékací mísy a také řadu šikovného příslušenství zahrnující mlýnky, hmoždíře nebo třeba sadu na fondue.

Litinové nádobí a výhody

Litinové nádobí má celou řadu výhod. Jako první z nich můžeme zmínit dlouhou životnost, která se při správné údržbě měří v desítkách let a lze říci, že toto nádobí je prakticky nezničitelné.
Druhou výhodou je pak samotné složení. Dnes prodávané nádobí je z většiny tvořeno hliníkovým jádrem, na které je nanesena tenká vrstva "nepřilnavého povrchu" typu teflon, smalt a podobně.

Pokud půjdeme do důsledků, zjistíme, že hliníkové nádobí s řadou chemických přísad může uvolňovat látky například teflon nebo jiné škodlivé lidskému organismu.
Naproti tomu litinové nádobí je vyrobeno pouze a jen z litiny a díky tomu je stoprocentně zdravotně nezávadné.

Další výhodou litinového nádobí je fakt, že čím časteji a déle ho budete používat, tím lepší vlastnosti litina získá. Máte doma indukční varnou desku? Žádný problém!
V nádobí můžete vařit na indukci, klasických kamnech, plynovém sporáku, sklokeramické varné desce a nebo třeba na grilu.

Péče o litinové nádobí

K údržbě tohoto výjimečného nádobí vám postačí papírový ubrousek, případně drátěnka, a čistá voda.

Litinové nádobí se nesmí umývat v myčce, nádobí ani se nesmí používat jakékoli chemické čistící přípravky.
Důvodem je, že obsahují kyselé látky, které litinu naleptávají.

Nádobí je také nutné udržovat přiměřeně mastné. Po zakoupení je nádobí ošetřeno rostlinným olejem, který zlepšuje veškeré jeho vlastnosti a zabraňuje reznutí.

Po čase používání je nutné potřít povrch litiny běžným rostlinným olejem a na 10-15 minut umístit do středně rozehřáté trouby, případně na plotnu sporáku, pokud je nádobí osazeno dřevěnou rukojetí.